مقالات

پازل خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟

پازل خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟

پازل، وسیله­ای است که از کنار هم قرار گرفتن تکه‌های کوچکی ساخته می­شود. تمرینی برای مغز، که با کنار هم قرار دادن قطعاتی کوچک از یک تصویر، شما را برای لحظاتی از مشکلات و دغدغه‌های فکری رها می‌کند. انجام آن به صورت انفرادی و یا دسته جمعی، لحظات مفرحی را برایتان رقم می‌زند. از آنجایی که پازل تنها برای کودکان نبوده و در تقویت ذهن بزرگسالان نیز نقش بسزایی دارد، توصیه می‌کنیم با پازل‌هایی که قطعه‌های کمی دارند شروع کنید. به تدریج، به ذهنتان وسعت ببخشید و پازل‌هایی تا 6000 قطعه را امتحان کنید. یک پازل خوب، باید بتواند مغز انسان را، چه در سنین کودکی و چه در بزرگسالی، وادار به فعالیت و تفکر کند. از همین رو توصیه می‌کنیم هر از گاهی، ذهن خود را به چالش بکشید.

پازل چیست؟

پازل، وسیله‌ای برای سرگرمی است، که با به چالش کشاندن ذهن، کمک بزرگی به رشد خلاقیت در افراد می‌کند. پازل در فارسی، با واژه جورچین نیز شناخته می‌شود. وسیله‌ای با قطعات ریز از یک تصویر، که در قالب سرگرمی، ذهن کودکان و بزرگسالان را وادار به درگیری ذهنی می‌کند. این وسیله از تکه‌های جدا از همی تشکیل شده که با کنار هم قرار گرفتنشان، تصویری از یک کارتون، منظره‌ای از طبیعت، حیوان یا شخصیت‌های برجسته‌‌ای را به نمایش می‌گذارد.

تصویر1

یک پازل خوب، توانایی‌های فکری شما را به چالش کشیده و علاوه‌بر پر کردن اوقات فراغت شما، ذهنتان را به سوی پرورش خلاقانه سوق می‌دهد. قطعات پازل، با تعداد مشخصی از کم تا زیاد، درون جعبه‌ای با تصویری معین قرار دارند. تصویر پازل را می­توانید متناسب با سن خود انتخاب و خریداری نمائید. اگر در سنین بزرگسالی هستید، حتما پازل را راه‌حلی برای رهایی از مشکلات و سرگرمی خود بدانید. این وسیله جذاب، به شما در تقویت ذهنتان نیز کمک بزرگی خواهد کرد.

انواع پازل‌ها

همانطور که توضیح دادیم پازل وسیله‌ای برای سرگرمی و تقویت ذهن و رشد استعدادها است. این وسیله علاوه‌بر کودکان، طرفداران بزرگسالی را نیز به خود اختصاص داده است. به همین دلیل، برای تهیه پازل‌ها، می‌توان از انواع آن‌ها استفاده کرد. پازل‌ها بر اساس نیاز و علایق شما طراحی شده‌اند. به همین خاطر با شناخت انواع مدل‌های پازل می‌توانید انتخاب بهتری داشته باشید.

پازل مکعبی

این نوع پازل، از ساده‌‌ترین‌ها بوده و غالبا در بازار به فراوانی یافت می‌شود. تکه‌های این جورچین، کوچک و کم تعداد بوده و نسبت‌ به‌ دیگر پازل‌ها سریع‌تر حل می‌شود. پازل مکعبی مناسب برای کودکان در سنین 4 تا 6 سال است.

پازل مکانیکی

بر روی تکه‌های این نوع جورچین، شماره‌هایی به منظور آسان‌تر شدن آن نوشته شده‌ است. این شماره‌ها در حل کردن پازل به افراد کمک خواهد کرد.

پازل حرکت‌های متوالی

این نوع پازل خوب، در تقویت هوش افراد بسیار تاثیرگذار است. تکه‌های این جوچین، بر روی یک صفحه به صورت نامرتب قرار گرفته‌اند. قطعات آن کنار هم چیده نمی‌شوند، بلکه باید با حرکت دادنشان، تصویر مورد نظر را بسازید. از آنجایی که کاری دشوار و وقت‌گیر است، این نوع پازل بیشتر برای بزرگسالان کارایی دارد. با این حال، یکی از بهترین گزینه‌ها برای تقویت هوش و استعداد شما خواهد بود.

پازل حرکت‌های متوالیپازل گره‌ای

در این نوع مدل، تعدادی طناب برای باز کردن یا بسته شدن گره پازل وجود دارد. این نوع پازل نسبت به پازل مکعبی، بیشتر ذهن را تحریک کرده و در افزایش خلاقیت کودکان بسیار موثر خواهد بود.

پازل درهم آمیخته (جیگساو)

این مدل جورچین، متشکل از قطعات درهمی است که باید مانند کاشی کنار هم قرار بگیرند. به عبارتی هر قطعه از پازل یک تصویر کوچک از تصویر اصلی است که پس از مرتب شدن، نمای کلی آن، ساخته خواهد شد.

اثرات یک پازل خوب بر عملکرد کودکان

دنیای کودکان پر از کنجکاوی و کشف محیط اطراف است. پازل به فرزندان شما کمک می‌کند تا قوه مکاشفه خود را بیش از پیش فعال کنند. در این صورت ذهن کودک آماده تجزیه و تحلیل محیط اطراف خواهد شد. با کمک یک جورچین، ذهن کودک ترغیب شده تا بیشتر ببیند، بیشتر فکر کند و در نتیجه بیشتر درک کند. به همین خاطر، با کنار هم قرار گرفتن قطعات ریز یک جورچین، سه مهارت مهم در فرزندتان در حال تقویت خواهد بود.

مهارت‌های شناختی

یکی از ویژگی های مهم و برجسته یک پازل، تقویت مهارت‌های شناختی در کودکان است. وقتی تکه‌های کوچک یک پازل، توسط کودک، به درستی کنار هم چیده شوند، تصویر ساخته شده و مراحل طی شده برای رسیدن به تصویر نهایی، در مهارت شناخت و درک مسائل، به کودک کمک خواهد کرد.

مهارت‌های حرکتی

در دنیایی که همه چیز برای کودکان در گوشی‌های موبایل خلاصه شده است، پازل دوست و همراهی خواهد بود که ذهن آن‌ها را وادار به فعالیت می‌کند. برداشتن قطعات جورچین، جابه‌جا کردن آن‌ها و پیدا کردن بهترین مکان برای یک قطعه، کودک را وادار به حرکت و جنب‌وجوش می‌کند.

شناخت احساسات

وقتی برای فرزندتان سرگرمی‌‌ای مانند یک پازل بخرید و او را تشویق به حل آن کنید، و وقتی پازل حل شد به او جایزه‌ای بدهید، کودک شما یاد خواهد گرفت برای رسیدن به یک مسئله، باید صبر داشته باشد. با این کار او یاد می­گیرد نتیجه یک عمل، با صبر و شکیبایی او همراه خواهد بود.

یک پازل خوب، اگر براساس سن کودک شما تهیه و طراحی شده باشد، به او در فعال کردن این مهارت‌ها در سنین پایین، کمک بزرگی خواهد کرد.

تأثیر پازل بر عملکرد مغز

همانطور که گفتیم، پازل وسیله‌ای مختص کودکان نیست بلکه بزرگسالان نیز می‌توانند با آن سرگرم و همراه شوند. پیش‌تر تاثیر پازل را، بر مهارت‌های حرکتی و شناختی کودکان را بررسی کردیم. در ادامه قصد داریم به اهمیت حل جورچین و تاثیر آن بر سلامت مغز بزرگسالان بپردازیم.

پازل؛ ورزشی برای نیمکره‌های مغز

می‌دانیم که هر نیمکره از مغز ما، به یک سری فعالیت‌ها اختصاص دارد. نیمکره چپ، مسئول تجزیه و تحلیل بوده و نیمکره راست مسئول خلاقیت و احساسات است. از آنجایی که حل پازل، به تجزیه و تحلیل وابسته و نیازمند برخی احساسات مانند صبر است، این سرگرمی نوعی ورزش برای دو نیمکره مغز خواهد بود.

کاهش استرس و نوعی مدیتیشن برای ذهن

در زمان حل جورچین، با اینکه تمام حواس و جسم ما متمرکز آن است اما، ذهن فقط بر روی یک مسئله توجه کرده است. این یعنی در آن لحظه، ذهن خالی از هر فکر و بهانه‌ای است. به همین خاطر، نوعی مراقبه و راهی برای کنترل استرس خواهد بود.

تقویت اعتماد به نفس با کمک یک پازل خوب

تقویت اعتماد به نفس با کمک یک پازل خوب

یکی دیگر از ویژگی‌های یک پازل همین مورد است. وقتی یک جورچین سخت را به اتمام می‌رسانیم، با خوشحالی و با صدایی بلند، عبارت‌هایی چون “بالاخره تمومش کردم” و “موفق شدم” را می‌گوییم. به پایان رساندن کاری دشوار و تماشای نتیجه‌ی آن، اعتماد به نفس را، در هم در کودکان و هم در بزرگسالان رشد می‌دهد.

ترشح دوپامین در مغز

دوپامین به عنوان انتقال دهنده عصبی در مغز شناخته می‌شود. ترشح آن به بهبود خلق و خو و تقویت حافظه و تمرکز در فرد کمک بسزایی می‌کند. با حل پازل این هورمون در مغز ترشح شده و باعث بهبود عملکردهای مغز شما می‌شود.

افزایش ضریب هوشی با حل پازل

همانطور که می‌دانیم، هرچقدر مغز و اکثر اندام‌های بدن، فعالیت بیشتری داشته باشند، سالم‌تر خواهند ماند. پازل برای مغز مانند ورزش بوده و با تحریک رشته‌های عصبی آن، از پیری مغز جلوگیری می‌کند. وقتی ذهن در زمان حل آن به تکاپو بیفتد، ضریب هوشی فرد به خصوص در سنین کودکی و نوجوانی، به تدریج افزایش پیدا می‌کند. مطالعات اخیر محققان نشان داده است، با 25 دقیقه پازل حل کردن، 4 درصد ضریب هوشی فرد افزایش می‌یابد.

بهبود حافظه و جلوگیری از آلزایمر

از ویژگی‌های یک پازل خوب، تقویت همین مسئله است. یک جورچین ساده، توانایی برقرار کردن ارتباط میان نورون‌های عصبی شما را دارد. وقتی سلول‌های مغز، مدام در حال تجزیه و تحلیل باشند، آسیب‌پذیری مغز پایین آمده و سلول‌های جدید در مغز ایجاد می‌شوند. در نتیجه حافظه کوتاه مدت بهبود یافته و با تحرک مغز، فرد به آلزایمر دچار نخواهد شد.

در آخر

یک پازل خوب می‌تواند به شما در بهبود عملکرد مغزتان کمک کند. پازل‌های 3 بعدی یکی از انواع جذاب این جورچین‌ها هستند که مانند یک ماکت، تصویری از یک شیء را به نمایش خواهند گذاشت. با تهیه انواع پازل‌ها، به خصوص خرید پازل 3 بعدی، می‌توانید یک سرگرمی سالم برای خود داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *