اولین پازل طراحی شده جهان، مربوط به سال ۱۹۷۰ است. زمانی که جان اسپیلبری-نقشه ساز و قلم زن بریتانیایی – برای آموزش جغرافیا، یک نقشه را روی یک صفحه چوبی رسم کرد و بخشهای مختلف نقشه را با اره مویی جدا کرد. برای همین به اولین جورچین جهان، jigsaw یا جیگسا میگویند. تا اواخر ۱۸۲۰، پازل تنها برای آموزش جغرافیا بود تا اینکه در اوایل سده ۲۰، پازلها در طرحهای مختلف عرضه شدند. در این مقاله قصد داریم در رابطه با تاریخچه پازل و دیگر نکات جالب مربوط به آن بپردازیم.
پازل اولین بار چگونه ساخته شد
اسپیلبری که در فکر این بود چگونه میتواند نقشه اروپا و موقعیت جغرافیایی کشورها را به فرزندان خاندان سلطنتی آموزش بدهد؟ ناگهان فکری به ذهنش خطور کرد. چند تکه چوب آورد و نقشه اروپا را با قلمی روی آن طراحی کرد. سپس با یک اره مویی شروع به جدا کردن کشورها از روی مرزهایشان کرد. بعد از اتمام کار تکههای مختلف را کنار هم قرار داد و اینگونه اولین پازل جهان ساخته شد.
زمزمه جورچین آموزشی ساخته شده در بین خانواده سلطنتی پیچید و با افزایش تقاضا رو به رو شد. بنابراین اسپیلبری به فکر افتاد که طرحهای جدیدتری برای پازل ایجاد کند و پازلهایی چوبی با طرح نقشه جهان، آسیا، افریقا، امریکا، اروپا، ایرلند، اسکاتلند، ولز و انگلستان طراحی کرد. این پازلها در ابتدا تنها برای فرزندان اشراف و خاندان سلطنتی بود و مردم عادی از وجود چنین جورچینهای چوبی خبر نداشتند.
پازلهای امروزی
امروزه پازلهای مقوایی، چوبی و فلزی در قطعات کوچک و بزرگ، با استفاده از برش لیزری ساخته میشوند. این پازلها طرحهای مختلفی دارند. از شخصیتهای کارتونی و ستارههای سینما گرفته تا نقاشیهای معروف و آثار باستانی. همانطور که گفتیم تاریخچه پازل به قرن 20 برمیگردد و اینک که در قرن 21 هستیم، جالب است بدانید که تعدادی از شرکتها پازلهای سفارشی و مد نظر مشتری را طراحی و تولید میکنند و افراد میتوانند تصاویر خود را تبدیل به پازلهای باکیفیت کنند. نوع جدیدی از پازلها که ساخته میشوند، پازلهای سه بعدی هستند که با کمک برنامهها شبیهسازی کامپیوتری، زمینه ساخت آنها فراهم شده است. برای دیدن و خرید پازل سه بعدی میتوانید از طریق سایت اقدام بفرمایید.
بزرگترین پازلهای جهان
بزرگترین پازل ساخته شده در جهان ابتدا توسط یک شرکت اسپانیایی طراحی شده است که دارای ۲۴ هزار قطعه بوده و ابعادی در اندازه ۴۲۸× ۱۵۷ سانتیمتر دارد.
شرکتی آلمانی رونزبرگر نیز پازلی ساخته است که ۳۲ هزار و ۲۵۶ تکه دارد که طول آن ۵۴۴ و عرض آن ۱۹۲ سانتیمتر است.
این بار شرکت ادوکا، رکورد بزرگترین پازل جهان از لحاظ تعداد قطعات را شکست و پازل حیات وحش با ۳۳ هزار ۶۰۰ تکه را طراحی و تولید کرد. این پازل ابعاد کوچکتری نسبت به پازل اسپانیایی و رونز برگر داشته و ۲۷۰×۱۵۰ سانتیمتر است.
روز جهانی پازل
جالب است بدانید که ۲۹ ژانویه هر سال، تحت عنوان روز پازل شناخته میشود و این موضوع به اهمیت پازل اشاره دارد.
فلسفه پازل
بررسی تاریخچه پازل نشان میدهد که این بازی فکری از همان ابتدا نیز فواید آموزشی داشته و به بهبود عملکرد مغز کمک میکند. امروزه پازل فقط یک سرگرمی نبوده و روشی برای فکر کردن است که باعث رشد نبوغ و خلاقیت در افراد از کودکان تا بزرگسالان میشود. به علاوه میتواند از آلزایمر پیشگیری کند. احساسی که هنگام چیدن کامل پازل در افراد ایجاد میشود احساس خوشایندی است و باعث افزایش اعتماد به نفس میشود.
فلسفه روند چیدن پازل در زندگی نیز اهمیت دارد و به نحوی میتواند مفاهیمی عمیق در رابطه با زندگی به ما یاد بدهد. مثلاً تنها تکههای مکمل میتوانند در کنار هم درست باشند یا اگر حتی یک قطعه نباشد پازل تکمیل نمیشود. میتوانیم یاد بگیریم که کوچکترین تلاشهایمان قدم قدم در نهایت منجر به رسیدن به یک هدف نهایی میشود؛ همانطور که از کنار هم قرار دادن تکههای کوچک پازل با دقت و صبر، در نهایت تصویر نهایی آشکار میشود.
شرکتهای تولیدکننده پازل
شرکتهای مختلفی هستند که پازل را به عنوان یک بازی معمایی و فکری تولید و عرضه میکنند که معروف ترین آنها عبارت هستند از:
- شرکت رونز برگر آلمان
- شرکت ادوکا
- شرکت ههیه heye
- شرکت ترفل
- شرکت آرت پازل
فواید پازل
در مورد تاریخچه پازل بحث کردیم و همانطور که گفتیم پازل فقط یک بازی جهت سرگرمی نیست و فواید دیگری هم دارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
بهبود حافظه
چیدن پازل باعث میشود ارتباط سلولهای مغزی تقویت و سلولهای جدید تشکیل شود. بنابراین انجام این کار به بهبود حافظه کمک میکند و برای افرادی که آلزایمر دارند بسیار مفید است و توصیه میشود.
بهبود فعالیت هر دو نیمکره مغز
هر طرف از مغز، یک سری عملکردها را کنترل میکند. نیمکره چپ مغز مسئول تفکر منطقی و تحلیل و آنالیز است و نیمکره راست، کنترل عناصری همچون خلاقیت را بر عهده دارد. زمانی که پازل میچینید، هر دو طرف مغز شما درگیر میشود و این یک ورزش ذهنی به حساب میآید.
بهبود حل مسأله
کار کردن روی پازل به ما کمک میکند که بتوانیم از عهده حل مسئله بر بیاییم. به این صورت که روشهای مختلفی برای حل پازل به کار میگیریم. در طی چیدن پازلها از آزمون و خطا بهره میبریم و با امتحان روشهای جدید، درستی و نادرستی راهی که انتخاب کردهایم را میسنجیم.
بهبود استدلال ذهنی و بصری
هنگام حل یک پازل، به بخشهای مختلف پازل نگاه میکنیم و استدلال میکنیم که هر قطعه مربوط به چه قسمتی از پازل است. با مطالعه تاریخچه پازل میتوانیم این موضوع را بهتر درک کنیم. به این صورت که آموزش دیدن فرزندان اشراف توسط پازلهای جغرافیایی، در بهبود استدلال ذهنی و بینایی آنها تاثیر مثبت میگذاشته است. بنابراین با حل پازل تواناییهای بصری افزایش پیدا کرده و بهبود استدلال فضایی را به دنبال دارد.
تقویت روحیه از مهم ترین فواید پازل
همانطور که در بخشهای قبل اشاره کردیم، تکمیل پازل به عنوان یک موفقیت، حس خوبی در ما ایجاد میکند که در اثر تولید دوپامین به دست میآید. هنگام حل پازل، مغز ما این انتقال دهنده عصبی را ترشح میکند که موجب تثبیت خلق و خو، افزایش تمرکز و تقویت روحیه میشود.
کاهش سطح استرس
چیدن و تکمیل پازل میتواند آرامش بخش باشد و سطح استرس را کاهش بدهد. زمانی که ما روی حل پازل به عنوان معما تمرکز میکنیم، ذهن ما تنها به این کار مشغول شده و از درگیریهای فکری روزمره دور میشود. در نتیجه مقابله با استرس را بهبود میبخشد.
بهبود ضریب هوشی
همانطور که گفتیم، کارکردن روی پازل باعث بهبود تمرکز، حافظه و استدلالگری و… میشود و در نتیجه ضریب هوشی را افزایش میدهد. طی مطالعاتی که توسط دانشگاه میشیگان انجام شد، ۲۵ دقیقه کار روی پازل در هر روز، میتواند ضریب هوشی ۴ واحد افزایش بدهد.
خرید پازل سه بعدی
کافی است یک نگاه به تاریخچه پازل بیندازیم تا متوجه شویم در طی این سالها، طراحی این بازی معمایی جذاب چه پیشرفتی کرده است. پازل سه بعدی از پیشرفتهترین و جدیدترین انواع پازل است که به صورت مقوایی، چوبی و فلزی ساخته میشود که پس از تکمیل، در نهایت به شکل یک ماکت در میآید. پازلهای سه بعدی میتوانند طرحی از معماریهای مختلف و آثار باستانی و اماکن تاریخی باشند یا طرحی از اشیا و …
برای خرید پازل 3 بعدی در طرحهای مختلف می توانید از طریق سایت اقدام کنید.
در اخر
هنگامی که اولین پازل در جهان طراحی و ساخته شد، یک ابزار آموزشی به شمار میرفت. به مرور زمان که طراحی پازلها متنوعتر شد، به یک سرگرمی برای کودکان و بزرگسالان تبدیل شد. پازلها با هر دو هدف آموزشی و سرگرمی طراحی میشوند و مورد استفاده افراد مختلف قرار میگیرند.