مقالات

تاثیر بازی های فکری در رشد کودکان

تاثیر بازی های فکری در رشد کودکان

انتخاب بازی فکری مناسب در تقویت هوش و اعتماد به نفس کودک نقش بسزایی داشته و در بالا بردن آگاهی او از خود و جهان اطراف نقش مفیدی دارد. در این مقاله می خواهیم به بررسی تاثیر بازی های فکری در رشد کودکان بپردازیم.

امروزه تاثیر بازی های فکری در موفقیت کودکان در آینده اعم از کلاس درس، چگونگی برخورد با هنجارها و در کل در تعاملات اجتماعی بر کسی پوشیده نیست تا آنجا که از این ابزار به عنوان یکی از مهمترین شیوه های یادگیری کودکان خردسال و پیش دبستانی نام می برند.

بازی فکری چیست؟

همانطور که از نام بازی فکری پیدا است، به آن دسته از بازی هایی که فکر و تمرکز انسان را درگیر می کنند بازی های فکری می گویند. به عبارتی هر گونه فعالیت ذهنی هدفمند که به شکل فردی یا گروهی انجام شده و باعث ایجاد تاثیرات مثبت در ذهن، روحیه، شخصیت و یا زندگی هر شخصی می شود تعریف بازی فکری می باشد. تاثیر بازی های فکری در رشد کودکان علاوه بر لذت بخش بودن باعث به چالش کشاندن توان فکری و تمرکزی فرد شده و به مرور زمان توانایی های فرد را متعالی می سازد.

تاثیر بازی ها و اسباب بازی های فکری بر رشد ذهنی کودکان

در ارتباط با اثرات یک بازی فکری باید در نظر داشت که هر بازی جزو کدام دسته از طبقه بندی ها می باشد، زیرا هر بازی با توجه به دسته بندی آن اثربخشی متفاوتی دارد. برای مثال، بازی های استراتژیک بیشتر بر روی قدرت تحلیل و محاسبات، قدرت پیش بینی و حس ششم و قدرت ریسک پذیری تاثیر میگذارد و یا بازی های حسی و حرکتی عضلات کودک را درگیر می کنند.

یکی از عوامل مهم در ایجاد روانشناسی رشد و سلامت در کودک، داشتن احساسات شاد است که این امر یکی از نتایج فضای جذاب، لذت بخش و پر جنب و جوش بازی های فکری می باشد.

اگر علاقه دارید کودکتان بازی فکری شطرنج را آموزش ببیند پیشنهاد می کنیم مقاله آموزش شطرنج به کودکان را مطالعه کنید.

بازی های فکری در تقویت قدرت تخیل و تصویرسازی کودکان نقش مهمی داشته و در توسعه ی تصورات کودکان موفق عمل می کنند که کودکان می توانند چرایی باخت یا چگونگی پیروز شدنشان را در ذهن تجسم کنند.

کمک به رشد اجتماعی و شناختی کودکان و پرورش مهارت های سودمند اجتماعی از دیگر تاثیرات بازی های فکری می باشد. مهارت هایی مانند رعایت نوبت و احترام به قانون.

بازی های فکری ریسک ابتلا به بیماری های زوال عقل یا آلزایمر در سنین بالا را به میزان قابل توجهی کاهش می دهند زیرا جوان ماندن مغز را برای مدت زمانی طولانی حفظ کرده و آن را فعال نگه می دارد.

بازی های فکری گروهی این امکان را فراهم می کند که کودکان با حضور در جمع هم سن و سالان خود از تنهایی بیرون آمده و نه تنها خطر گوشه گیری و انزوا را از آنها دفع می کند بلکه باعث بهبود ایجاد روابط کارآمد با دیگران می شود.

برخی از مزایای تاثیر بازی های فکری در رشد کودکان

بهبود مهارت تکلم و صحبت  کردن با دیگران جهت ادای صحیح حروف وکلمات

  • افزایش قدرت تمرکز و تقویت حافظه
  • افزایش هماهنگی میان عصب و عضلات
  • رشد آگاهی در زمینه های مختلف و درک سریع مطالب
  • افزایش خلاقیت در پیدا کردن راه حل مسائل
  • تقویت تفکر تحلیلی
  • تشویق کودک به رقابت مثبت
  • تقویت خصوصیت مسئولیت پذیری و مشارکت
  • بالا بردن قوه پیش بینی

معرفی انواع بازی های ذهنی

  • بازی های حسی و حرکتی: بازی هایی مانند جامپینگ، واکر، حلقه های هوش، جایگذاری اشکال، مکعب های رنگی و دمینوها از این دسته می باشند. این بازی ها در تقویت عضلات کودک موثر هستند.
  • بازی های دو بعدی: انواع جورچین ها و پازل های پله ای.
  • بازی های سه بعدی مثل پازل 3بعدی : بازی هایی مانند خانه سازی و رباتیک از این دسته هستند که در تقویت تجسم فضایی کودک مفید هستند.
  • بازی های خلاقیتی: بازی هایی که در آن کودک با خلاقیت خود سازه ها را می سازد و قطعات را به میل خود جابجا می کند.
  • بازی های تحلیلی: این بازی ها باعث تقویت دقت و تمرکز و همچنین استقلال عمل کودک می شوند، انواع بازی های روبیک جزء این دسته هستند.
  • بازی های سرعت عمل: در این بازی ها کودک یاد می گیرد با سرعت عمل بالا، همانطور که دقت خود را حفظ می کند اقدام به تصمیم گیری کند. این بازی معمولا با تعداد دو نفره شروع می شود. بازی های دست چین و کاپوچین از جمله این دسته هستند.
  • بازی ها ادراکی: بازی هایی مانند گمانه و استوژیک از این دسته هستند که بیشتر بر روی هوش کلامی و قوه تخیل کودک تاثیر می گذارد.
  • بازی های استراتژیک: این بازی ها تمام قوای هوشی و حسی را درگیر می کنند و معمولاً از 8 سال به بعد توصیه می شوند. بازی های شطرنج، کریدور و پنتاگو از این دسته هستند.

2 نظر در “تاثیر بازی های فکری در رشد کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *