آموزش شطرنج به کودکان می آموزد که گاهی نیاز است برای حل مسائل از دیگران الگوبرداری کرد. او به درک این موضوع می رسد که همیشه همه نظریه های یک انسان برای حل مسائل در زندگی درست نیستند و گاهی برای یک مشکل باید مسیر ویژه ای را طی کرد که تمامی اینها قوه تفکر کودک را پرورش می دهند. اگر به بازی های فکری علاقه دارید پیشنهاد می کنیم مقاله آموزش تخته نرد را مطالعه کنید.
طی بازی با از دست دادن هر مهره یا زدن مهره حس برد و باخت های مقطعی برای هر بازیکن به وجود می آید، بنابراین در شطرنج فرد به یکباره هیجان زده نخواهد شد، این بازی به کودک شما یاد می دهد که احساسات خود را مدیریت و کنترل کند.
اهداف آموزش شطرنج به کودکان
بازی شطرنج به گونه ای است که بازیکن با انجام حرکت غلط، از سوی حریف خود به نوعی تنبیه یا غافلگیر می شود. بنابراین کودک شما طی بازی یاد می گیرد تا اشتباهات خود را با انتخاب هایی منطقی و درست کمتر کرده و از طرفی با هر شکست یا باخت نا امید نشده و به تلاش و مبارزه ادامه دهد.
یک نوجوان 10 ساله می تواند با یک جوان 25 ساله به بازی بنشیند. شطرنج این آموزش را می دهد که برای موفقیت عواملی چون سن، جنسیت و موقعیت اجتماعی افراد تعیین کننده نیست بلکه تلاش، طرز فکر و موقعیت سنجی یک انسان او را در رسیدن به اهدافش هدایت خواهد کرد.
از مزایای بازی فکری شطرنج
بازی شطرنج کودک دلبندتان را انعطاف پذیر بار می آورد. او می آموزد که در صحنه زندگی با منعطف بودن و به کار بردن روشهای مبتکرانه می تواند پیروزمندانه از عهده مسائل بربیاید.
او یاد می گیرد برای حل هر مسئله می توان از چندین روش استفاده کرد بنابراین کودک شما در یادگیری مسائل پیچیده ریاضی موفق خواهد بود، همچنین این بازی در تقویت خلاقیت و مهارت روخوانی موثر بوده و فرزند شما آینده موفقی می تواند در رشته های زبان یا ریاضیات داشته باشد.
چند توصیه برای آموزش شطرنج به کودکان
- سن یادگیری یکی از نکات قابل توجه می باشد، تجربه نشان داده که بهتر است این آموزش را از سنین 5 یا 6 سالگی شروع کنید زیرا در این سنین کودکان راحت تر می توانند با قدرت پذیرش قوانین کنار بیایند و همچنین با توجه به شکل گیری مهارت های حل مسئله، راحت تر می توانند با مسائل دشوار بازی برخورد کنند.
- خلاق باشید و شطرنج را همراه با بازی به کودک آموزش دهید. مثلا یک روش این است که به کودکان لاک می دهند تا آن ها مهره های شطرنج را با رنگهای دلخواه خود رنگ کنند و سپس با توجه به حرکت هر مهره، آنها را متناسب با مسیرهای حرکتشان رنگ می کنند. روش دیگر که بسیار معروف هم می باشد، استفاده از اسمارتیز می باشد، بدین صورت که دانه های اسمارتیز را روی خانه ها ی شطرنج قرار می دهند و از کودک می خواهند برای رسیدن به آن با حرکت دادن مناسب مهره ها تلاش کنند، این نیز یکی از روش های موثر در پژوهش ها شناخته شده است.
- مدت زمان کلاس های شطرنج باید کوتاه باشد زیرا برای کودکان خسته کننده خواهد بود، از طرفی این آموزش صبر زیادی از طرف یک مربی می طلبد، ممکن است کودک برای بخاطر سپاری حرکت یک مهره چند جلسه زمان نیاز داشته باشد، بنابراین همراهی با او در یادگیری از نکات مهم این بازی می باشد.
- معمولاً برای آموزش شطرنج به این گونه عمل می کنند که در ابتدا صفحه شطرنج را معرفی می کنند و سپس مهره ها را یکی یکی بر اساس وظایف و حرکاتشان معرفی کرده و به ترتیب قوانین بازی را توضیح می دهند ولی این مدل آموزش مناسب برای یک کودک نیست، بهتر است اجازه دهید کودکان با مهره ها مانند وسایل یک اسباب بازی واقعی برخورد کنند و از شما سوال بپرسند که نام هر مهره چیست، سپس برایشان به زبان ساده می توانید توضیح دهید.
- همه کودکان به داستان سرایی و قصه گویی علاقه فراوان دارند، از طرفی آنها عاشق این هستند که نقش فرمانده یا رهبر آن گروهی را داشته باشند تا بتوانند دشمنان را شکست دهند، با این کار می توان نقش مهره های اصلی بازی را با طراحی در دل یک داستان به کودک آموزش داد.